Pusztaszabolcs Város
Önkormányzat
Polgármesteri Hivatal

Címünk

Pusztaszabolcs Város Önkormányzat - Polgármesteri Hivatal
2490 Pusztaszabolcs Velencei u 2.

Telefon:
E-mail:
25 273-002; 273-036; 271-833 polghivatal@pusztaszabolcs.hu
Fax: 25 273-002  

Tisztségviselőink

Polgármester: Jegyző:
Simonné Zsuffa Erzsébet Vezér Ákos


Partnertelepülések

Staufenberg
Intézmények bemutatása - Oldal 5 Nyomtatás E-mail
Tartalomjegyzék
Intézmények bemutatása
2. oldal
3. oldal
4. oldal
5. oldal
6. oldal
7. oldal
Minden oldal

Egészségügyi, szociális és családügyi ellátás

Egészségügyi ellátás

A településen háziorvosi,- gyermekorvosi,- fogorvosi rendelés mellett védőnői szolgálat is működik. Pusztaszabolcs térségének egészségügyi központjaként funkcionál. E térségi funkciók az orvosok számában mutatkoznak meg elsősorban, ugyanakkor a helyi védőnői szolgálat látja el a helyettesítést a szomszédos körzetekben is, de a hatósági állatorvos körzete több településre terjed ki, míg magán állatorvosi praxis a térségben csak itt működik. Hamarosan átadásra kerül a pusztaszabolcsi mentőállomás, amely négy szomszédos település lakóit is szolgálja.

Az egészségügyi ellátás a következő intézmények között oszlik meg:

 1. 1. számú Felnőtt háziorvosi körzet (Adonyi út 51.)
  A rendelő és eszközök önkormányzati tulajdonban vannak.
 2. 2.számú Felnőtt háziorvosi körzet (Velencei út. 32.)
 3. 3. számú Felnőtt háziorvosi körzet (Velencei út 32.)
  A két háziorvosi körzet közös rendelőben működik, váltott műszakban. A rendelő önkormányzati tulajdonban van, 2006-ban került felújításra, akadálymentes közlekedés biztosítása megtörtént.
 4. Gyermekorvosi körzet (Kossuth utca 6/1.)
  Az orvos helyben lakik, a hét öt munkanapján napján rendel váltott műszakban.
  A rendelő magántulajdonban van.
 5. Védőnői Szolgálat (Adonyi út 39.)
  önkormányzati alkalmazottak három körzetben látják el a feladatot.
 6. Fogorvosi körzet (Széchenyi utca 13.)
  A rendelő magántulajdonú.
 7. Gyógyszertár (Adonyi út 43.)
  A rendelőt és eszközöket megvásárolta a gyógyszerész.
 8. Hatósági körzeti állatorvos (Adonyi u. 44.),
  Ellátandó körzet: Pusztaszabolcs, Besnyő, Beloinnaisz, Iváncsa, Perkáta
  önálló állatorvos (Béke utca 53.)
  A rendelők és eszközök saját tulajdonban vannak.
 9. Orvosi ügyelet
  2004. október 1-jétől a Napfény 2001. Kht.-vel (székhelye: Kulcs) kötött szerződés alapján a Kulcsi Kistérségi Egészségügyi Központ látja el a települést.
 10. Szakellátás, egyéb
  • Természetgyógyász: helyben lakik, előzetes bejelentkezés alapján lehet vele konzultálni lakóhelyén.
  • Nőgyógyászati szakrendelés: a dunaújvárosi kórház szakorvosa minden második hét szerdáján tart terhestanácsadást és nőgyógyászati szűrővizsgálatot.
  • Ultrahangos diagnosztikai szakrendelés: a Kulcsi Klinika szakorvosa végzi hetente egyszer, délutánonként. A nőgyógyászati szakrendelés és az utrahang diagnosztikai rendelés helye a Nővédelmi Tanácsadó (Adonyi út 39.).
  • Fogtechnika: a fogtechnikus helyben lakik, a labor a Sport utcában működik.
  • Optikusok, és a szemvizsgáló szakorvos helyben lakik
  • „Benedikt” otthonápolási szolgálat.
 11. Mentőállomás
  2007-ben fejeződik be az építkezés. Címe: Pusztaszabolcs, Szabolcs Liget 50. Egy 24 órás és egy nappali (12 órás) mentőállás kerül kialakításra. Ellátandó körzet: Pusztaszabolcs, Besnyő, Beloinnaisz, Adony, Iváncsa.
A felújított orvosi rendelő


A jelenlegi egészségügyi rendszer kialakulása hosszú fejlődés eredménye. 2003-ban, 98 évesen avatta díszpolgárrá Pusztaszabolcs Balogh Józsefné szülésznőt, aki az 1950 előtt született polgárok százait segítette világra. A későbbi fejlődést segítette a MÁV humán infrastruktúrájának kiépítése is, a vállalat önálló fogorvosi rendelőt tartottak fenn a kilencvenes évek közepéig. A bölcsőde évtizedekig működött, de fenntartását nem tudták biztosítani, így 1992-ben megszűnt. Tüdőgondozó átmenetileg működött a településen a 90-es évekig. Az 1980-as évektől a közfeladatok ellátásában átrendeződés volt tapasztalható. Az állami szerepvállalás folyamatosan csökkent. Elindult a privatizációs folyamat, és a feladatok ellátásában megjelent a magánszféra is. A védőnői szolgálat kivételével ma az egészségügyi ellátást vállalkozási formában működtetik az orvosok. A folyamatosan jelzett lakossági igények alapján a képviselő-testület foglalkozott az egészségügyi alapellátás javítása, a gyermekek megfelelő ellátásának biztosítása érdekében a gyermek-háziorvosi körzet kialakításával. A gyermek szakorvos 2002. január 1-jétől kezdte meg működését.
A védőnői szolgálat három körzetre osztva végzi munkáját; szakmai munkájuk elismerésének tekinthető, hogy a környező településekre gyakran járnak helyettesíteni, ha szükséges. A gyógyszertári ellátás problémamentes.
A község közegészségügyi helyzete kifejezetten jónak mondható, járványok évek óta nem voltak. A népegészségügyi helyzet tendenciái az országszerte tapasztalhatókkal párhuzamosan haladnak. Emelkedett a daganatos megbetegedések és az anyagcsere betegségek száma. Nagyon megnőtt a magas vérnyomásos betegségek száma. Az orvos munkájának nagy részét a gondozás és beavatkozás teszi ki, a prevencióra egyre kevesebb idő jut.
A hatósági állatorvos szerepe az állattartás szerepe miatt (habár elsősorban a mezőgazdasági üzemekben koncentrálódik) nagy. A lakossági ellátást (pl. évenkénti kutyaoltás) segíti a pusztaszabolcsi magánorvos, akinek a rendelőjét jó eszközellátottsága miatt rendszeresen más településről is felkeresik.
Az orvosi körzetek ellátotti adatai 2005. december 31-ei állapot szerint (TB adatok szerint) a következőképpen alakultak:

  0-14 évesek
15 év felettiek
1: felnőtt háziorvosi körzet:
- 1761 fő
2. felnőtt háziorvosi körzet:
- 1732 fő
3. felnőtt háziorvosi körzet:
- 1783 fő
Gyermekorvosi körzet:
1142 fő
-
összesen:
1142 fő
6418 fő 

Tisztelt Látogatónk!

Honlapunk megújult!
Jelenleg a legfrissebb hírek a pusztaszabolcs.hu oldalon érhetőek el

Simonné Zsuffa Erzsébet
polgármester

Szavazások

Ön szerint hogyan szabályozzák a forgalmi rendet az Arany János utcában?
 

Képek városunkról

album073.jpg